Jorma Nuutinen – Pokeritaivaan kirkas tähti

Pimeästä ja harmaasta Suomesta ponnistaa maailmalle yksi jos toinenkin sitkeä sissi. Formula- ja rallikuskien ohella maailma tuntee useita raskaan melodisia suomalaisia hevibändejä. Tuimat Angry Birdsit ovat myös tuttuja nuorten ja vähän vanhempienkin keskuudessa, vaikka vihaisten lintujen alkuperämaa olisikin kännykkää näpräävälle pelaajalle usein hämärän peitossa. Vodkan, joulupukin ja saunan tietävät luonnollisesti kaikki. Mutta meille suomalaisille itsellemmekin vielä varsin tuntematon ylpeydenaihe ovat Euroopan pokeripöytiä tyhjentävät ammattipelaajat.Sinivalkoiset ammattilaiset eivät pidä melua itsestään, jopa pokerimestareiden iän ja kotipaikkakunnan selvittäminen voi osoittautua mahdottomaksi tehtäväksi. Näistä salaperäisistä oman alansa kiistattomista ammattilaisista ja heidän saavutuksistaan voi usein lukea vain iltapäivälehtien sivuilta. Toinen mainio lähde pelureiden kuulumisten selvittämiseen ovat luonnollisesti erilaiset pelisivustot. Esimerkiksi PokerStars pitää kannattajat (ja vastustajat) tietoisina suosikkipelaajansa liikkeistä. Ajankohtaisia päivityksiä uutisnälkäisille tarjoillaan myös PokerStarsin Twitterissä, jossa pikkulintu lauloi reaaliaikaisesti esimerkiksi Jorma Nuutisen yhteenotosta Vanessa Selbstin kanssa TV-pöydässä.

Huimia voittoja ympäri Eurooppaa

Jorma Nuutinen on todellakin mies, jolla on pelimerkit hallussa. Nuutinen kuuluu suomalaisten pokeritähtien kirkkaaseen kärkeen ja hänellä on takanaan jo monia suuria peliturnauksia, kuten PokerStars European Poker Tourin (EPT:n) pääturnaukset ympäri Eurooppaa. Nuutinen on niittänyt mainetta muun muassa Maltan Portomasossa, Lontoossa ja Barcelonassa. Edes Maltan kuumankostea ilmasto ei saanut Nuutista hikoilemaan vaan mies paahtoi kolmanneksi mahtavalla 1 211 000 stäkin saaliilla. Kymmenen kärjessä ainoana suomalaisena paistatellut Nuutinen jatkoi Barcelonassa hyvin alkanutta peliputkea, mutta koppasi Espanjassa ainoastaan vaatimattoman 25.sijan ja 4 804 Amerikan dollarin potin.Monelle harrastepelaajalle tämäkin potti olisi ollut märkä päiväuni, mutta Nuutinen on tottunut hieman erilaisiin tuloksiin. Vuoden 2014 lokakuussa mies kahmaisi kolmannella sijalla Iso-Brittainniassa huiman 25 840 punnan potin ja saman vuoden huhtikuussa Nuutinen vetäisi Italian European Poker Tourissa 41 930 euroa omiin taskuihinsa. Siinä varsinaista tuplaa tai kuittia!

Suosikkina No Limit Hold’em

Nuutinen pelaa useimmiten No Limit Hold’em pokeria, jossa pelikädet muodostuvat pelaajan kahdesta, muille näkymättömästä taskukortista sekä pöydälle kaikkien eteen levitettävistä yhteisistä korteista. Vaikka pelipöydässä kärkkyy yleensä 2–10 verenhimoista pokerihaita, Nuutisen peli on vakaata ja lippispäinen mies pitää ilmeensä peruslukemilla muhkeista voitoista huolimatta.Texas Hold’emin no limit -muotoa ei turhaan tituleerata pokerin Cadillaciksi, sillä sitä pelaataan tyylillä ja päätähuimaavilla panoksilla. Tarkkasimäinen Nuutinen miettii liikkeitään yleensä hyvän tovin, mutta päättää tilaisuuden tullen mennä all-in. Riskeeraaminen tuottaa tulosta ja esimerkiksi joulukuussa 2013 Nuutinen nappasi Prahassa EPT:n 10-juhlavuotisturnauksessa itselleen mukavan 116 384 Amerikan dollarin joulubonuksen. Sinä vuonna Nuutisen perheen pöytä notkui varmasti muustakin jouluherkuista kuin kinkusta.Jorma Nuutinen

Nähdäänkö Nuutista Suomen pokeriturnauksissa?

Huppariin sonnustautunut highrolleri on todellakin useasti mukana kärkikahinoissa pelaamassa elämää suuremmalla merkkipinolla. Suomessa suuret pokeriturnauksen ovat vielä melko harvinaisia ja pokerisalejakin oli viime vuonna ainoastaan viidessä eri kaupungissa. Kuitenkin rahapelialaa valvova poliisihallitus on muuttanut ja uudistanut livepokerin järjestämisen säännöstöä siten, että muutokset sallivat tulevaisuudessa rahapokeripelejä pyörittävälle Raha-automaattiyhdistykselle (RAY) entistä suurempien turnausten järjestämisen ja isompien panosten käteispokeripelien pelaamisen. Myös pokeriturnauksien osallistumismaksujen pelaajakohtaista ylärajaa korotettiin 50 eurosta 200 euroon. Nämä ovat tosin pikkurahoja muun muassa PokerStars European Poker Tourin osallistumismaksuihin verrattuna, sillä nuo summa kieppuvat tuhansissa euroissa.Esimakua kotimaisista huipputurnauksista saatiin kuitenkin vuonna 2009, kun Grand Casino Helsinki järjesti Midnight-sun turnauksen. Mittelöön otti osaa lukuisia kansainvälisiä ammattipelaajia, kuten ruotsalainen Andreas Johansson ja Sveitsin Marc Friadmann. Nuutinen ei tällöinkään jäänyt vastustajien jalkoihin, vaan sijoittautui kolmanneksi 66 833 euron potilla. Tämän jälkeen miestä ei tosin ole turhan usein kotimaan pokeripöydissä nähty. Lienevätkö syynä liian vaatimattomat potit vai ajan puute. Oli syy mikä tahansa, Finnish Open Championships tai Helsinki Freezeout-turnausviikot eivät näytä Nuutista houkuttelevan.

Tulevat seikkailut

Niin tai näin, tämä 80-luvulla syntynyt Tampereen kasvatti pitää itseään ”melkein” ammattipelaajana ja käy silloin tällöin päivätöissäkin pokerinpelaamisen ohella. Vaatimattomuus on hyve, mutta tosi asiassa pokerinpelaajat ovat usein kuin eläviä laskukoneita, jotka ratkovat monimutkaisia yhtälöitä päässään sekunneissa. Jäämme mielenkiinnolla seuraamaan Nuutisen menestystä seuraavissa European Poker Tour mittelöissä, jotka käydään Nuutiselle jo tutuksi tulleella Maltan saarella 20.–31. lokakuuta 2015. Pokerivuosi päätetään Prahassa ja uusi kausi 2016 käynnistyy Karibian seikkailulla Bahaman saarilla 6.tammikuuta. Saako PokerStars European Poker Tour tällä kertaa viileän suomalaisvoittajan?