Neulominen ja virkkaus Suomessa
Tampereella on ollut vahva vaikutus suomalaiseen käsityökulttuuriin. Kauppaneuvos Fabian Klingendahl perusti villatehtaan Tampereelle vuonna 1897. Tehdaskiinteistöt ovat nykyisin jo aivan muussa käytössä, mutta käsin tekemisen henki elää kaupungissa yhä.
Neulominen ja virkkaaminen ovat olleet viime aikoina kovassa nosteessa. Internetin ja sosiaalisen median vaikutus näkyy harrastuksessa selvästi. Kun aina ennen ohjeet opittiin äideiltä ja isoäideiltä tai luettiin käsityölehdistä, nyt ne ovat kaikkien saavutettavissa netissä.
Sukkaa neulova oppi yhden kantapään ja teki niitä kymmeniä. Sitten hän oppi, että on olemassa myös ranskalainen kantapää ja se oma tutuksi tullut on hollantilainen. Nykyisin taas voi oppia jo ennen ensimmäistäkään silmukkaa, että kantapään voin neuloa kantalapulla tai lyhennetyin kerroksin. Instagram täytyy toinen toistaan hienommista neuletöistä, joista saa inspiraatiota.
Toisten esimerkki innostaa ylittämään omia rajojaan. Esimerkiksi Strömsö-villapaidasta on tullut valtaisa ilmiö. Ihan aloittelevatkin neulojat luovat itselleen toinen toistaan hienompia kaarrokevillapaitoja.
Aloittelijan kannattaa aloittaa pienesti, mutta eri neulojille sopivat erilaiset työvälineet. Aloitukseen voikin hankkia pienen setin erilaisia välineitä ja lankoja, jolloin pääsee kokeilemaan, mikä sopii itselle parhaiten. Voit ostaa tämän verkossa. Netti on yleensäkin erinomainen ostospaikka langoille ja muille käsityötarvikkeille.
Lankatöihin keskittymistä verrataan jopa meditaatioon, sillä keskittyminen käsin tekemiseen saa aivoissa aikaan samankaltaisia vaikutuksia. Irrottaudu siis sinäkin Instagramin upeista neulekuvista ja kokeile itse, miten koukku tai puikot pysyvät käsissä.