Pyöräurheilu Suomessa

Suomalaiset ovat ahkeria polkupyöräilijöitä, sekä innokkaita harrastamaan sitä myös kilpailutasolla. Kilpailutasolla suomalaiset ovat edustettuina useissa lajeissa, joista suosituin on maantiepyöräily, joka kuuluu myös olympialajeihin. Suomalaiset ovat aina olleet kiinnostuneita juuri maantiepyöräilystä, ja sen vuoksi lista suomalaisista maantiepyöräilijöistä on pidempi kuin luulisi. Tosin entisiä maantiepyöräilijöitä taitaa olla enemmän kuin tulokkaita, mutta laji on noususuhdanteessa.

Toisena pyöräilylajina tulee myös eräs suomalaisten suosikki, nimittäin ratapyöräily, jossa ajetaan erityisellä radalla, jota kutsutaan velodromiksi. Suomessa on ollut useita ratapyöräilijöitä, jotka ovat lopettaneet aktiiviuransa, mutta vielä löytyy alan harrastajia ihan kilpailutasolla.MaastopyöräilyMaastopyöräilyn saralla ovat suomalaiset olleet myös ahkeria, ja muutama aktiivisesti kilpaileva löytyy siltäkin alueelta.Suureksi kiinnostuksen kohteeksi on noussut maastopyöräilystä kehittynyt alalaji, maastoajo, joka käsittää useita eri lajityyppejä, kuten XC (Cross Country), Maraton, Trial, Enduro, All Mountain, Freeride, DH (alamäkiajo), sekä Dirt, Street ja Slopestyle.

BMX –pyöräily on laji, jossa ajetaan erikoisvalmisteisilla polkupyörillä. Vaikka pyörä on pieni, se ei kuitenkaan ole mikään lastenpyörä. Tässäkin lajissa on useita alalajeja, kuten racing, jossa ei tehdä temppuja, vaan ajetaan aikaa. Freestyle –lajeja on esimerkiksi dirtti, ramppi, street ja flätti.

Pyöräsuunnistus on myös eritoten suunnistuksesta ja pyöräilystä pitävien suosikkilaji, joka näki päivänvalon vasta 2000-luvulla, mutta jolla on jo vaikuttava kannattajajoukkonsa.Traithlon on osa kolmen eri lajin kokonaisuutta, mihin kuuluu uinti, pyöräily ja juoksu. Kilpailtavat matkat ovat vaihtelevia pituuksiltaan, ja laji on erittäin suosittu sen monipuolisuuden vuoksi. Suomessa järjestetään Finntriathlon -tapahtuma vuosittain, ja tänä vuonna Finntriathlon täyttää 30 vuotta. Juhlat vietetään rempseästi Joroisissa.